Friday, August 6, 2010

Sakit

Assalamualaikum wtb

Yaw~

Sape saket? aku la. sape lagi. Masok ari ni dah dua hari aku MC. Aku MC khamis ngan jumaat. Sabtu ahad cuti lagi. wahahaha. Pandai tak aku amek MC?? haha. Sebenarnye aku tanak citer kat korang sakit aku ni tapi ble aku pk pengalaman aku ni boleh jadikan info utk korang maka aku citer la. Sori eyh, gamba takleh nak tunjuk psl aku malu nak tunjuk. Buruk sangat.

Jam menunjukkan pukul 1.34 a.m. Tangan aku dah gatal gle babi! scrathing3!! nak nanges aku garu tangan aku ni tapi gatal tak ilang2 gak. Korang sendiri fikir ar kalau lelaki cm aku ni dah nak nangis tanggung saket ni tak ke perit namenye tu. (tak nagis lagi okay). Aku dah tak tahan, aku g sinki aku basuh tangan then terus aku sapu krim allergic kat tmpat gatal. Gatalnye ilang tapi saket tak ilang. Kesan tetap ade. Nak tido pown tak lena. Aku nekad nak dapatkan suntikan.

Pagi keesokkan harinye aku bangon pukul 10.30a.m. Aku dah mintak izin boss aku untuk MC ari ni atas sebab nak ke klinik. Aku tengok tangan aku, still lembab kesan daripada krim yang aku sapu malam tadi. Takpe, relax dulu. Facebook dulu pape hal pown. Nescafe dah tentu jadi santapan di pagi hari. Orait! ari ni aku dah nekad nak amek suntikan. And aku tak sabar2 nak dapat penerangan dari doktor kenape tangan aku jadi gatal2 ni. Bukan takat tangan je, boleh dikatakan 1 body aku gatal. Aku nak tawu kenape.

Abes je mandi aku terus g klinik. Bile name aku dipanggil untuk jumpe doc aku pown masok le dalam bilik doc tu.

Doc: En. Aliff ye. hmm.. saket ape?

Aku: tah la doc. tangan saye ni gatal sangat. Ade timing lak tu(sambil tunjuk tangan aku)

Doc: Aiyooo. ini sudah teruk la. Pukul berape u slalu rase gatal?

Aku: around 1 - 2 am.

Doc: Oh! ini kudis bute.

(What?????!!!! seumur hidup aku tak penah kne kudis bute woi!!!!! Tapi doc tu boleh relax je sahkan aku kne kudis bute)

Aku: takkan kot doc. saye rase ni biase je ni (sape doc skang ni?? haih)

relax je doc tu kuarkan satu kertas yang memaparkan jenis2 gatal. Bile dy tunjuk satu gambar tu memang sah aku kne kudis bute. Rupe tgn aku memang sbijik mcm dalam gambar tu. Pergh!!

Doc: This disease saye dah biase tgok. Perkara ini adalah disebabkan oleh keadaan tilam, selimut, sarung bantal dan sarung tilam yang u gune skang. Kat tilam u tu ade satu fungus yang saiznye sangat kecil. Kalau saye examine tgn u skang ni gune mikroskop saye boleh nmpak fungus tu. Fungus ni biasanya berasal dari kucing. Awak rase sangat gataal pada waktu 1 - 2 pagi kerana fungus tu aktif pada masa tu. Dy akan gigit sel2 darah awak pada masa tu. Thats why u felt so itchy.

Aku: Saye tido satu katil ngan adik saye. Kenape saye kne dy tak kne?

Doc: itu sebab imunisasi dy ngan awak lain. awak lemah dan dia kuat. Tapi jangan risau. Saye akan bagi awak satu suntikan dan beberapa jenis ubat. Untuk elakkan saket ini berulang awak perlu buat satu spring cleaning dalam bilik awak tu.

Doc: okay doc.

Sesungguhnye, kudis bute memang saket. Kepada korang2 yang bela kucing tu hati2 la eyh. Kalau boleh jangan bagi kucing tido atas katil korang. Kecuali imune korang kuat cm adeq aku ni. Tah mane dy blaja ilmu kebal tah. Lupe nak bgtaw kudis bute ni pown kte boleh dapat kalau kte slalu outstation. Contohnye kerja kite melibatkan kite kne tido merata cm kat hotel, chalet, dan accomodation yang sewaktu dengannya. So firends. Beware!!!



2 Bicara Yang Arif:

N.a.E_ZazA said...

alaaa...org bela kucing elok jer...hihihih
siap tido sama2 lg...
:p...

Aliff said...

kamu takpe. kebal cm adeq aku

Post a Comment